Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Προκαταβολικό «nein» της Μέρκελ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας
[Protagon]: Προκαταβολικό «nein» της Μέρκελ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

[Protagon]: Προκαταβολικό «nein» της Μέρκελ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία». Αυτό σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Πέμπτης, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα όσα προκάλεσε τους τελευταίους μήνες στην Ανατ. Μεσόγειο.

Βέβαια, τυπικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα αφορούσε ακριβώς την τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο κρατών-μελών της ΕΕ δηλαδή, όμως η καγκελάριος είχε ήδη περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί από την Τετάρτη όταν σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ (εδώ ) είχε εξυμνήσει τον Ερντογάν για τη βοήθειά του στο Προσφυγικό.

Ετσι, το απόγευμα της Πέμπτης, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο άξονες απέναντι στο τουρκικό ζήτημα.

Το Βερολίνο δεν προτίθεται να πιέσει άλλο την Τουρκία, αν υποτεθεί ότι την πίεσε ποτέ –το γερμανικό πολιτικό σύστημα θυμάται ότι σε 11 μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στις οποίες ψηφίζουν τα εκατομμύρια των Τούρκων της Γερμανίας.

Από την άλλη είναι το Παρίσι. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

«Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!