Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Πόσο ασφαλής είναι η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ;
[Protagon]: Πόσο ασφαλής είναι η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ;

[Protagon]: Πόσο ασφαλής είναι η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ;

Μπορεί μία ηλεκτρονική ψηφοφορία να είναι αδιάβλητη; Πλέον όχι απλώς μπορεί, αλλά όπως όλα δείχνουν, έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας και από τη διά ζώσης εκλογική διαδικασία.

Πρόσφατα, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν για πρώτη φορά να ψηφίσουν διοικητικό συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) με υβριδική ψηφοφορία.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα σημεία όπου θα ψήφιζαν με φυσική παρουσία, στήθηκαν για πρώτη φορά και ψηφιακές κάλπες.

Οπως φάνηκε, οι δημοσιογράφοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ηλεκτρονική διαδικασία, καθώς μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή μία ημέρα πριν ολοκληρωθεί η πενθήμερη εκλογική διαδικασία, οι ψηφιακοί ψηφοφόροι ήταν 4.600, ενώ στην κάλπη με φυσική παρουσία είχαν προσέλθει μόλις 1.798.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγεται με το σύστημα ΖΕΥΣ και δεν είναι η μόνη…

«Το σύστημα ΖΕΥΣ χρησιμοποίησε πριν από ένα μήνα στην εσωκομματική της διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία, με αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρους», λέει στο Protagon o Πάνος Λουρίδας, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ)) και αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ΖΕΥΣ αναπτύχθηκε το 2012 από το ΕΔΥΤΕ, έναν φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Η επιτυχία του όμως ήταν τόσο μεγάλη, που επεκτάθηκε σε πολλές ακόμη ψηφοφορίες και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρουμανία.

Διευκρινίζεται ότι το ΕΔΥΤΕ είναι το δίκτυο που έχει δημιουργήσει και αρκετές εφαρμογές στην πλατφόρμα του gov.gr, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τη λοίμωξη Covid-19, την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα κ.ά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!