Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Πώς οι ευρωπαϊκές Αρχές έσπασαν τον κώδικα του οργανωμένου εγκλήματος
[Protagon]: Πώς οι ευρωπαϊκές Αρχές έσπασαν τον κώδικα του οργανωμένου εγκλήματος

[Protagon]: Πώς οι ευρωπαϊκές Αρχές έσπασαν τον κώδικα του οργανωμένου εγκλήματος

Υπάρχουν μυστικά στον καιρό της τεχνολογίας που είναι φτιαγμένη να σπάει κάθε κώδικά μυστικής επικοινωνίας; Φαίνεται πως όχι για πολύ.

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη νόμιζε ότι αξιοποιούσε ένα από τα πιο δύσκολα στο «σπάσιμο» δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στην πραγματικότητα αστυνομικές Αρχές 20 κρατών είχαν καταφέρει εδώ και μήνες να διεισδύσουν στο δίκτυο Encrochat και να αποσπάσουν περίπου 100 εκατομμύρια μηνύματα.

Είναι αρκετά για να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το τράφικινγκ. «Ηταν σαν να ήμασταν στο ίδιο τραπέζι με τους κακοποιούς», είπε χαρακτηριστικά ολλανδός αξιωματικόςw αναφερόμενος στο υλικό που θα κρατήσει απασχολημένες για μήνες τις διωκτικές Αρχές.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει περί τις 800 συλλήψεις μεγάλων και μεσαίων «κεφαλιών» του οργανωμένου εγκλήματος χάρη στη διείσδυση στο Encrochat, γράφει το BBC . Μόνο στη Βρετανία οι συλλήψεις έφτασαν τις 746. Στην Ολλανδία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης, σφραγίστηκαν εργαστήρια ναρκωτικών, πολλά όπλα και εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η γαλλική και η ολλανδική αστυνομία ενώ συνεργάστηκε και η Europol. Οι ανακοινώσεις έγιναν την Πέμπτη στην έδρα της Eurojust στη Χάγη της Ολλανδίας, από γάλλους και ολλανδούς δικαστές.

Πώς δούλευε το δίκτυο

Οι γαλλικές Αρχές έπεσαν μάλλον τυχαία στο Encrochat το 2017 στη Λιλ και σύντομα διαπίστωσαν ότι είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο δίκτυο, ένας ψηφιακός «τοίχος» πάνω στον οποίο έπεφτε κάθε έρευνα των διωκτικών Αρχών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!