Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Πιο κοντά στη φορολογική δικαιοσύνη η ΕΕ – νέοι κανόνες για τη διαφάνεια των πολυεθνικών
[Protagon]: Πιο κοντά στη φορολογική δικαιοσύνη η ΕΕ – νέοι κανόνες για τη διαφάνεια των πολυεθνικών

[Protagon]: Πιο κοντά στη φορολογική δικαιοσύνη η ΕΕ – νέοι κανόνες για τη διαφάνεια των πολυεθνικών

Μετά από μία δεκαετία διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε την Τρίτη στο νέο κανονισμό που θα ισχύσει για την διασφάλιση της διαφάνειας στα φορολογικά των επιχειρήσεων.

Με βάση το νέο αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα φορολόγησης, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μεγάλες εταιρείες, με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν δημόσια πόσο φόρο πληρώνουν και πού, μέσα στην ΕΕ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγο καιρό μετά το κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν να τεθεί ένα κατώτερο όριο του φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times , αργότερα μέσα στον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν το σχέδιό τους για έναν νέο ψηφιακό φόρο. Λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους και η φορολογική διαφάνεια είναι ένας από αυτούς.

Η ανακοίνωση των Βρυξελλών θεωρείται ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής στην Ευρώπη. Οι εταιρείες είναι ήδη υποχρεωμένες να αναφέρουν σε ποια χώρα της ΕΕ καταχωρούν τα κέρδη τους και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, όμως αυτές οι πληροφορίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ.

Η συμφωνία της Τρίτης θα εντατικοποιήσει τον έλεγχο στα φορολογικά των πολυεθνικών καθιστώντας προσβάσιμα σε πολιτικούς, ακτιβιστές και ψηφοφόρους, τα στοιχεία που χρειάζονται για να φέρουν στο φως τις παράνομες πρακτικές μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών –και των χωρών που τους τις επιτρέπουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!