Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα
[Protagon]: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα

[Protagon]: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα

«Κατανοώ πλήρως τα συναισθήματα που σας εμπνέουν και επιθυμώ να απαντήσω αμέσως και με θέρμη ότι βρίσκομαι στο πλευρό του θαυμαστού ελληνικού λαού», έγραφε, στις 5 Ιανουαρίου 1946, ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί.

«Η Ελλάδα, μετά την Ισπανία, μας έκανε να καταλάβουμε, μέσα στην οργή και την πίκρα, ότι μπορούμε να έχουμε δίκιο κι όμως να νικηθούμε. Αλλά η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έκανε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι άνθρωποι της ελευθερίας μπορούν να είναι θαρραλέοι και ότι καμία ήττα δεν είναι παντοτινή».

Φανταστείτε μια εποχή ταραγμένη – κυρίως στην Ελλάδα. Μετά τον Πόλεμο και πριν τον Εμφύλιο. Οταν ο κόσμος της γαλλικής διανόησης και της τέχνης μάθαινε από τον Ροζέ Μιλιέξ για τα βάσανα και την αντίσταση του ελληνικού λαού το 1940 – 1944. Και τού προσέφερε τέχνη και κείμενα, σαν αυτό του Αλμπέρ Καμί, ως «προσφορά στον ελληνικό λαό», που αγωνίστηκε.

Ροζέ Μιλιέξ, Μαργαρίτα Δαλμάτη, Aλμπέρ Καμί στον ναό της Αφαίας στην Αίγινα το 1956 / Aρχείο ELIA

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε ο χειρόγραφος «φόρος τιμής» του υπαρξιστή Ζαν Πολ Σαρτρ, του Πολ Ελιάρ, του Αντρέ Ζιντ και άλλων – συνολικά 200, κατά μία εκδοχή! «Από όλες τις αποχρώσεις του φάσματος του γαλλικού πλουραλισμού», όπως έγραφε ο Ροζέ Μιλιέξ.

Από τον συντηρητικό συγγραφέα, δημοσιογράφο και εκδότη της «Comœdia» Γκαμπριέλ Μπουασί ώς τον μαρξιστή νομπελίστα Χημείας Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!