Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη, η αρχιτέκτων που πάντρεψε το μοντέρνο με την παράδοση
[Protagon]: Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη, η αρχιτέκτων που πάντρεψε το μοντέρνο με την παράδοση

[Protagon]: Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη, η αρχιτέκτων που πάντρεψε το μοντέρνο με την παράδοση

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η αρχιτέκτων Σουζάνα Αντωνακάκη, που μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Αντωνακάκη, δημιούργησαν σειρά διακεκριμένων έργων τα οποία αποτελούν συγκερασμό ελληνικού και ξένου μοντερνισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας.

Η Σουζάνα Κολοκυθά Αντωνακάκη γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1954 έως το 1959. Μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη ίδρυσαν το Atelier 66, μελέτησαν και κατασκεύασαν δεκάδες έργα (κατοικίες, δημόσια κτίρια, αναπλάσεις δημόσιων χώρων). Κινήθηκαν στο ρεύμα του μοντερνισμού, με μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια και τις καινοτόμες λύσεις.

Μακέτα του σταθμού του Ηλεκτρικού «Άνω Πατήσια»

Στο Atelier 66 (1965-1986) προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοι αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες και μετονομάστηκε σε Α66 το 1987.

Με τον Δημήτρη Αντωνακάκη, δημιουργώντας ως το τέλος

Τα επόμενα 20 χρόνια, μαζί με μια λίστα από κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων, έχοντας δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό στυλ που κατέστησε τη δουλειά του Atelier αναγνωρίσιμη. Το 1984, εκδίδεται μονογραφία τους από τις εκδόσεις Rizzoli, με την επεξεργασία του Κένεθ Φράμπτον.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΣΑΔΑΣ (1971-1972), πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (1982-1984), Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής – Academie d’ Architecture (1995), μέλος της Εθνικής Γραμματείας της UIA (1982-2002).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!