Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πες μου τι σκιτσάρεις, να σου πω ποιος είσαι
[Protagon]: Πες μου τι σκιτσάρεις, να σου πω ποιος είσαι

[Protagon]: Πες μου τι σκιτσάρεις, να σου πω ποιος είσαι

Το πιθανότερο είναι ότι η λέξη doodle (ντουντλ – πρόχειρο σκίτσο – σκαρίφημα) σας θυμίζει τα σκιτσάκια τα οποία χρησιμοποιεί κάθε τόσο η Google στο λογότυπό της τιμώντας αργίες, επετείους και βίους διασήμων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Ωστόσο, το είδος δεν είναι κάτι τόσο πρόσφατο όσο το Διαδίκτυο, ούτε έχει μόνο μία σημασία.

Ουσιαστικά πρόκειται για σκίτσα, σχέδια, ζωγραφιές, ακόμα και γράμματα, λέξεις ή στιχάκια, που τα βάζουμε όλα μαζί και ανάκατα, άσκοπα και το πιθανότερο αφηρημένα και ασύνειδα, όταν κάνουμε κάτι, αλλά το μυαλό μας ταξιδεύει αλλού. Ζωγραφίζουμε ελεύθερα στο χαρτί, σε σημειωματάρια, σε εξώφυλλα τετραδίων και στα περιθώρια των σχολικών βιβλίων (που είχαν αναστενάξει κάποτε από ψυχεδελικά σχέδια με Bic) όταν βαριόμαστε στην τάξη ή στο meeting, στο κουτί από τα τσιγάρα, τότε που καπνίζαμε Ασσο άφιλτρο, γιατί το πακέτο του ήταν ιδανικός καμβάς…

Doodle του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την πρώτη φορά που κάποιος έγραψε για τους νόμους της τριβής (V&A Museum, London)

Βασιλιάδες και κοινοί θνητοί, βαριεστημένοι μαθητές και υπάλληλοι γραφείου μοιράζονται το ίδιο πάθος, εξίσου, λέει η Ιστορία. Το αγαπημένο μοτίβο της βασίλισσας Βικτωρίας ήταν τα γαϊδούρια και του Ουίνστον Τσόρτσιλ τα αεροπλάνα. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σκιτσάριζε τα πάντα, από αστεία πρωτόγονα πέη , μέχρι πρόχειρες σημειώσεις και σκίτσα για τους νόμους της τριβής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!