Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η πανδημία «έκοψε» δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ – Πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα
[Protagon]: Η πανδημία «έκοψε» δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ – Πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα

[Protagon]: Η πανδημία «έκοψε» δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ – Πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα

Το ισχυρότερο πλήγμα στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων αναπτυγμένων χωρών εδώ και δεκαετίες αποτέλεσε ο κορονοϊός, όπως δείχνει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα στατιστικά για τους θανάτους σε συνολικά 29 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έδειξαν ότι σε 27 εξ αυτών το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε το 2020, περισσότερο από κάθε άλλο αίτιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το προσδόκιμο ορίζεται ως η μέση ηλικία στην οποία θα φτάσει ένα νεογέννητο βρέφος αν οι δείκτες θνησιμότητας μείνουν αμετάβλητοι σε όλη τη ζωή του.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες (κάτι που γενικά αποδίδεται σε βιολογικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες) και διέφερε από τη μία χώρα στην άλλη, γράφουν οι Financial Times . Το προσδόκιμο μειώθηκε κατά πάνω από ένα έτος σε οκτώ χώρες για τις γυναίκες και σε 11 χώρες για τους άνδρες.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το προσδόκιμο των ανδρών μειώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σχέση με το 2019, ενώ στη Λιθουανία η πτώση για τους άνδρες ήταν 1,7 χρόνια. Η πτώση για τις Αμερικανίδες φτάνει τα 1,65 χρόνια.

Στην Ελλάδα, ενώ το διάστημα 2015-2019 άνδρες και γυναίκες κέρδισαν μερικούς μήνες στο προσδόκιμο, το 2020 έφερε πτώση κατά περίπου τρεις μήνες για τις γυναίκες και λίγο περισσότερο για τους άνδρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!