Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Πακιστάν και Ινδία βρήκαν άλλη μια αφορμή για καβγά: το ρύζι μπασμάτι
[Protagon]: Πακιστάν και Ινδία βρήκαν άλλη μια αφορμή για καβγά: το ρύζι μπασμάτι

[Protagon]: Πακιστάν και Ινδία βρήκαν άλλη μια αφορμή για καβγά: το ρύζι μπασμάτι

Ένα νέο αρωματικό, πλην εκρηκτικό συστατικό έχει προστεθεί στην… κατσαρόλα της ταραγμένης σχέσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: το ρύζι μπασμάτι.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δεσμευτεί να «αντιταχθεί σθεναρά» στην αίτηση της Ινδίας να αναγνωριστεί με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης από την ΕΕ το αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ινδικής χερσονήσου.

Από το 2006, η ΕΕ έχει επιβάλει μηδενικούς δασμούς στο ρύζι που εισάγεται στην Ευρώπη και έχει επικυρωθεί από τις Αρχές του Πακιστάν ή της Ινδίας ως «γνήσιο μπασμάτι».

Περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών μπασμάτι στην ΕΕ προέρχονται από την Ινδία και τα υπόλοιπα από το Πακιστάν.

Η αίτηση της ινδικής κυβέρνησης για την ονομασία γεωγραφικής προέλευσης (GI-geographical indication) για το μπασμάτι «προκάλεσε ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στο Πακιστάν», αναφέρει ο Guardian.

«Το μπασμάτι καλλιεργείται και παράγεται σε όλες τις περιοχές των ινδικών πολιτειών Πουντζάμπ, Χαριάνα, Δελχί, Χιματσάλ Πραντές και Ουτάρακχαντ, καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού Ουτάρ Πραντές, του Τζαμού και του Κασμίρ», αναφέρει η ινδική αίτηση.

Η ονομασία γεωγραφικής προέλευσης χρησιμοποιείται για να επισημάνει στους καταναλωτές ένα προϊόν ως «ποιότητας, φήμης ή χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τον τόπο καταγωγής του», όπως το προσούτο Πάρμας, η σαμπάνια και το τυρί stilton, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους κατά τόπους παραγωγούς από τις αντίστοιχες περιοχές να χρεώνουν υψηλότερες τιμές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!