Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόνο με κριτήρια διαφορετικότητας
[Protagon]: Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόνο με κριτήρια διαφορετικότητας

[Protagon]: Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόνο με κριτήρια διαφορετικότητας

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μία ταινία για να ενταχθεί στις υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας όρισε η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία μειονοτικών ομάδων μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Η ταινία θα μπαίνει στις υποψήφιες αν ισχύουν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια διαφορετικότητας που είναι:

– Ερμηνεία και ιστορίες, όπου τουλάχιστον ένας από τους ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή από τους σημαντικούς δεύτερους ρόλους θα είναι από φυλετική ή εθνική ομάδα που υποεκπροσωπείται. Θα μπορεί ακόμη η πλοκή να επικεντρώνεται σε ρόλο από υποεκπροσωπούμενες ομάδες

– Δημιουργικές θέσεις, όπως οι επικεφαλής τμημάτων και σύνθεση του τεχνικού προσωπικού

– Μαθητευόμενοι επί πληρωμή, εργαζόμενοι υπό δοκιμή ή εκπαιδευόμενοι

– Ανάπτυξη κοινού, δηλαδή δημοσιότητα, μάρκετινγκ και διανομή.

Τα κριτήρια θα ισχύσουν από το 2024, κατά την 96η απονομή. Από το 2021 (άρα για απονομές του 2022 και του 2023) οι ταινίες θα αναφέρουν στην Ακαδημία την συμμόρφωσή τους στην πολιτική.

Στο πρόσφατο παρελθόν τα Οσκαρ είχαν επικριθεί για το ότι είναι υπερβολικά «λευκά», με ελάχιστη εκπροσώπηση των γυναικών στα μεγάλα βραβεία, το Καλύτερης Ταινίας και το Σκηνοθεσίας και μηδενική εκπροσώπηση Αφροαμερικανών στις 20 υποψηφιότητες Α’ και Β’ ρόλων, ανδρών και γυναικών.

Σε μια πρώτη αντίδραση η Ακαδημία υποσχέθηκε να διπλασιάσει ως το 2020 τις γυναίκες και μέλη από ομάδες όπως οι Αφροαμερικανοί, αλλά και φυλεκτικές και εθνικές μειονότητες, οι ΛΟΑΤΚΙ ή τα ΑμεΑ. Ετσι, το 2020 από τα 819 νέα μέλη που κλήθηκαν να ψηφίσουν για τα Οσκαρ του 2020, το 45% ήταν γυναίκες και 36% μη λευκοί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!