Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Οριστικό τέλος για το πυρηνικό εργοστάσιο του Φέσενχαϊμ, το παλαιότερο στη Γαλλία
[Protagon]: Οριστικό τέλος για το πυρηνικό εργοστάσιο του Φέσενχαϊμ, το παλαιότερο στη Γαλλία

[Protagon]: Οριστικό τέλος για το πυρηνικό εργοστάσιο του Φέσενχαϊμ, το παλαιότερο στη Γαλλία

Το ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία, μία από τις πλέον εξαρτώμενες χώρες από την ατομική ενέργεια, κατεβάζει οριστικά τους διακόπτες του είναι από μόνο του ένα γεγονός. Όχι μόνο γιατί η χώρα κινείται προς πιο ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, αλλά και γιατί η ίδια η διαδικασία της απόσυρσης ήταν ένα μικρό σίριαλ.

Τη Δευτέρα διακόπηκε οριστικά η λειτουργία του σταθμού στο Φέσενχαϊμ, στην Αλσατία, κοντά στη Γερμανία και την Ελβετία. Ο αντιδραστήρας #1 είχε αποσυνδεθεί από τον Φεβρουάριο, ενώ ο #2 σταδιακά χθες, από το απόγευμα σχεδόν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Αν και το λουκέτο του ηλικίας 34 ετών εργοστασίου, του παλαιότερου στη χώρα, είχε εξαγγελθεί από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012, η απόφαση ελήφθη μόλις το 2017.

Με το εργοστάσιο εκτός λειτουργίας, η διάλυσή του θα αρχίσει το 2025 και θα κρατήσει 15 χρόνια(!), ενώ πιο νωρίς, ως το 2023, θα έχει απομακρυνθεί όλο το πυρηνικό καύσιμο, γράφει ο Monde . Διαδικασία πρωτοφανής για τη Γαλλία για μονάδα τέτοιου τύπου.

Μια νίκη για τους αντιπάλους της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και τις γύρω χώρες, αλλά μια στιγμή ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Μετά τον τερματισμό της λειτουργίας θα μείνουν λίγες δεκάδες υπάλληλοι της EDF, της γαλλικής ΔΕΗ, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία της διάλυσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!