Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η ώρα του γαλλοϊταλικού άξονα
[Protagon]: Η ώρα του γαλλοϊταλικού άξονα

[Protagon]: Η ώρα του γαλλοϊταλικού άξονα

Εξήντα σελίδες. Τόσες αριθμεί το Σύμφωνο του Κυρινάλιου, το οποίο θα υπογραφεί την προσεχή Παρασκευή στη Ρώμη. Είναι 60 σελίδες στις οποίες περιγράφεται με λεπτομέρειες το νέο κεφάλαιο των γαλλο-ιταλικών σχέσεων, ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, από την εξωτερική πολιτική ως την άμυνα και τον πολιτισμό, το οποίο σε αναλυτές θυμίζει τη γαλλογερμανική συμφωνία του 1963. Βλέποντας δε τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι και τη χημεία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους, απορεί κανείς πώς ένα τέτοιο σύμφωνο δεν είχε ήδη υπογραφεί.

Ομως δεν ήταν καθόλου εύκολο. Δεν έχουν περάσει καν τρία χρόνια από την εποχή που ο Μακρόν ανακαλούσε τον πρεσβευτή του από τη Ρώμη, με τις σχέσεις των δύο χωρών –ήδη ευαίσθητες λόγω παραδοσιακών οικονομικών ανταγωνισμών– να υποχωρούν σε ένα μεταπολεμικό χαμηλό.

Η ιδέα ενός συμφώνου Παρισιού -Ρώμης που θα λειτουργούσε συμπληρωματικά στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα δεν είναι καινούργια, είχε συζητηθεί και δρομολογηθεί από το 2017, από τον νεοεκλεγέντα τότε στην προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ομως η δραματική αλλαγή προσώπων στην ιταλική πολιτική σκηνή οδήγησε το σχέδιο σε ένα ναυάγιο. Στη Ρώμη επικράτησαν οι έξαλλοι και οι λαϊκιστές, ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Λουίτζι ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων έγιναν συγκυβερνήτες και όποτε έβρισκαν την ευκαιρία επιτίθεντο στη Γαλλία, την οποία κατηγορούσαν για ό,τι μπορούσαν, από τον ρόλο της στη Λιβύη και το Μεταναστευτικό μέχρι το γεγονός ότι ιταλικές επιχειρήσεις εξαγοράζονται από γαλλικές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!