Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ωρα Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – Θρίαμβος στις εκλογές για τον «κόκκινο» Γιόνας
[Protagon]: Ωρα Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – Θρίαμβος στις εκλογές για τον «κόκκινο» Γιόνας

[Protagon]: Ωρα Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – Θρίαμβος στις εκλογές για τον «κόκκινο» Γιόνας

Είναι μια πολιτική μετατόπιση. Υστερα από οκτώ χρόνια ηγεμονίας της συντηρητικής Ερνα Σόλμπεργκ, η Νορβηγία περνάει στην Κεντροαριστερά, με τον επικεφαλής των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, να αναδεικνύεται κυρίαρχος του παιχνιδιού μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα σε αυτή την πάμπλουτη σκανδιναβική χώρα, η οποία λόγω πλουτοπαραγωγικών πηγών –και του πετρελαίου που ήταν το θέμα αυτής της εκλογικής μάχης–, έχει αποφύγει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ερνα Σόλμπεργκ, που ήταν στην εξουσία από το 2023 –χρόνος ρεκόρ για την Κεντροδεξιά στην ιστορία της Νορβηγίας– παραδέχτηκε τα μεσάνυχτα την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία.

«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, 61 ετών και εκατομμυριούχος, είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε ο Στέρε, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης NRK, του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού TV2 και της εφημερίδας VG, τα πέντε κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης εξασφαλίζουν μια ξεκάθαρη νίκη, καταλαμβάνοντας τις 104 από τις 69 έδρες στο Στόρτινγκ, το κοινοβούλιο της χώρας, εκτοπίζοντας τον συντηρητικό συνασπισμό της Ερνα Σόλμπεργκ.

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε μπορεί να σχηματίσει είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε συνεργασία με άλλα κεντροαριστερά κόμματα.

Οι Εργατικοί θα μπορούσαν πιθανότατα να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία συνεργαζόμενοι μόνο με το Κεντρώο Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Αριστερά, χωρίς να χρειάζονται τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους οικολόγους του MDG και τους κομμουνιστές του Rodt.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!