Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: ΟΟΣΑ: Συμφωνία 136 χωρών για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή
[Protagon]: ΟΟΣΑ: Συμφωνία 136 χωρών για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

[Protagon]: ΟΟΣΑ: Συμφωνία 136 χωρών για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Σε παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώνουν (επιτέλους…) ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και θα καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία κατέληξαν την Παρασκευή 136 χώρες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν: «Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα. Είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

Στο ίδιο πλαίσιο και η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν: «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία».

Μόλις τέσσερις χώρες, η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα, δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Η Ελβετία κάλεσε να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων μετά την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ. Ζητεί, ειδικότερα, τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις, όπως υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Το Παρίσι, από την πλευρά του, εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει «δημοσιονομική επανάσταση». Η παγκόσμια συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, που εξήγησε ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση».

Για το Λονδίνο, η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις φέρνει ένα δικαιότερο σύστημα. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα «σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!