Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Οκτώ λόγοι που κάνουν ιστορική τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν
[Protagon]: Οκτώ λόγοι που κάνουν ιστορική τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

[Protagon]: Οκτώ λόγοι που κάνουν ιστορική τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

Η Ελλάδα αποκτά σύντομα τρεις φρεγάτες, που «κλειδώνουν» το Αιγαίο. Επίσης εξασφαλίζει τη συνδρομή της Γαλλίας αν υπάρξει απειλή· και όλοι ξέρουμε ποια απειλή μπορεί να είναι αυτή. Αυτό, βέβαια, ισχύει και αντίστροφα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνδράμει τη Γαλλία πχ. στο μακρινό Μάλι ή και αλλού. Και επιπλέον όλων αυτών, η χώρα μας κάνει την ιστορική επιλογή να σταθεί πρώτη στο πλευρό της Γαλλίας στο όραμα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ώστε να υπάρξει απεγκλωβισμός από την ομπρέλα των ΗΠΑ.

Αν όμως αυτό το τελευταίο είναι μεγαλόπνοο και στόχος μακροπρόθεσμος, άλλωστε υπάρχουν οι δυσκολίες της γερμανικής διστακτικότητας, το σκέλος της αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας που προβλέπεται από τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν είναι εξόχως σημαντικό· και με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρυχάται είναι κάτι χειροπιαστό.

«Είναι μια συμφωνία win-win-win-win…» είπε χαρακτηριστικά αναλυτής για τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι την Τρίτη. Μολονότι υπάρχουν δύο αστερίσκοι –το ότι τα πολεμικά πλοία θα χτιστούν στη Γαλλία και όχι στην Ελλάδα, η οποία εξάλλου δεν έχει επιχειρησιακά έτοιμα τα ναυπηγεία της και το ότι η χώρα μας θα κληθεί πιθανότατα να προχωρήσει σε αποστολή ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις σε περιοχές γαλλικών συμφερόντων στη ζώνη Σαχέλ στην Αφρική– είναι μια συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Μακρόν και Μητσοτάκης μίλησαν για ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας και Ελλάδας: ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι τα πρώτα αεροπλάνα που απέκτησε το 1912 η χώρα μας, επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν γαλλικά, όπως γαλλικά ήταν και τα θωρηκτά που είχε παραγγείλει ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι οι δύο χώρες έρχονται από πολύ μακριά και έτσι θα συνεχίσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!