Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ
[Protagon]: Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ

[Protagon]: Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ εξελέγη την Τετάρτη πρόεδρος του Ισραήλ από τη Βουλή της χώρας, την Κνεσέτ, εν μέσω πολιτικής κρίσης για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στην ψηφοφορία έλαβε 87 ψήφους έναντι 26 της Μίριαμ Πέρετζ.

Αλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Χέρτσογκ, που είναι 60 ετών, γίνεται ο ενδέκατος πρόεδρος του Ισραήλ αντικαθιστώντας τον Ρέουβεν Ρίβλιν στο αξίωμα.

Ο Χέρτσογκ είναι υποστηρικτής του λαϊκού χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους . Θεωρείται μέλος της πολιτικής ελίτ της χώρας, η οποία διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του νεότευκτου εβραϊκού κράτους μετά το 1948.

Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993. Ο παππούς του ήταν ο Γιτζάκ Χαλεβί Χέρτσογκ, αρχιραββίνος στην Ιρλανδία για πάνω από μια δεκαετία, πριν γίνει αρχιραββίνος στην Παλαιστίνη – και έπειτα στο Ισραήλ – από το 1936 ως το 1959. Ο θείος του, Αμπά Εμπάν, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Χέρτσογκ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Ηταν αρχηγός των Εργατικών από το 2013 ως το 2018, όταν έγινε πρόεδρος οργανισμού αρωγής, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μετανάστευση προς το Ισραήλ.

Θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του στις 11 Ιουλίου.

Οπως σημειώνει ο Guardian , η εκλογή του κεντρώου Χέρτσογκ σημαίνει συμβολικά το τέλος στην μακρά παρουσία του δεξιού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!