Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Το νέο γαλλικό πείραμα: δωρεάν αστικές συγκοινωνίες
[Protagon]: Το νέο γαλλικό πείραμα: δωρεάν αστικές συγκοινωνίες

[Protagon]: Το νέο γαλλικό πείραμα: δωρεάν αστικές συγκοινωνίες

Η ιδέα δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας δεν είναι νέα, αλλά πάντα θα προσκρούει στα ίδια προβλήματα: το κόστος που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλο, η μείωση στη χρήση των αυτοκινήτων ίσως δεν είναι τόσο σημαντική, η ποιότητα των συγκοινωνιών ενδεχομένως να μη βελτιωθεί σημαντικά.

Οι συζητήσεις των τελευταίων χρόνων για περισσότερο βιώσιμες πόλεις, πιο «πράσινες» και λιγότερο ενεργοβόρες έφεραν ξανά στο προσκήνιο την ιδέα των δωρεάν συγκοινωνιών.

Τα πειράματα στη Γαλλία είναι ενθαρρυντικά, τονίζει το BBC , εξάλλου η χώρα έχει παράδοση στη δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, η οποία σε κάποιες πόλεις υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Δουνκέρκη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, πήρε την απόφαση να διαθέσει τις δημοτικές συγκοινωνίες, που έχουν 18 γραμμές, δωρεάν. Το κόστος στα έσοδα καλύφθηκε από μία μικρή αύξηση στον φόρο των επιχειρήσεων. Η απόφαση του δημάρχου Πατρίς Βεργκριέτ, που είναι κάτοχος διδακτορικού στον αστικό σχεδιασμό, υπήρξε επιτυχής.

Το πρώην βιομηχανικό λιμάνι αναζωογονήθηκε και μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητου φορέα που διεξήχθη έπειτα από παραγγελία της πόλης. Οι επιβάτες τις καθημερινές αυξήθηκαν κατά 60% και τα Σαββατοκύριακα διπλασιάστηκαν, ενώ σχεδόν ένας στους δύο νέους χρήστες είπε ότι προτιμά τα δημόσια Μέσα από το αυτοκίνητό του.

Στη Ναντ, όπου ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν το Σαββατοκύριακο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!