Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Νεκρός βρέθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης
[Protagon]: Νεκρός βρέθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης

[Protagon]: Νεκρός βρέθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης, βρέθηκε την Τρίτη νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς. Η αστυνομία αποδίδει σε απαγχονισμό την αιτία του θανάτου του.

Είχε γεννηθεί το 1947 και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland.

Από το 1979 έως 2014 ήταν καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» και διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. Το διάστημα 2010-2014 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπήρξε ακόμη επίτιμος καθηγητής και διδάκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν της Ρωσίας.

Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το αρχαϊκό έπος, το επίγραμμα, και την ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.

Θλίψη και οδύνη για την απώλεια εξέφρασαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του Αριστοτελείου , καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!