Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Νέα πρόκληση του Ερντογάν: Διεκδικεί «επισήμως» το μισό Αιγαίο και την περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο
[Protagon]: Νέα πρόκληση του Ερντογάν: Διεκδικεί «επισήμως» το μισό Αιγαίο και την περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο

[Protagon]: Νέα πρόκληση του Ερντογάν: Διεκδικεί «επισήμως» το μισό Αιγαίο και την περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο

Οι προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν τελειωμό. Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκία προχώρησε σε άλλη μία κίνηση με σκοπό τη μονομερή επέκταση αυτών που η ίδια θεωρεί ως «δικαιώματά της» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ακολουθώντας πιστά το περιβόητο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»: η Αγκυρα ανακοίνωσε τη διεύρυνση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue – SAR) που θεωρεί ως δική της, ώστε να καλύπτει και εκείνο το γεωγραφικό κομμάτι το οποίο θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) την Ανατολική Μεσόγειο και για το οποίο έχει καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμάλογλου μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Στη σχετική ανάρτηση μάλιστα, ο Αντίλ Καραϊσμάλογλου παρέθεσε και τον σχετικό χάρτη, όπου με μωβ χρώμα είναι ευκρινής η διευρυμένη περιοχή SAR που μονομερώς διεκδικεί η Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα περιοχή βρίσκεται ολόκληρη εντός του FIR Αθηνών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τη νομιμότητά της όσο και για την ασφάλεια των πτήσεων.

Στο tweet του μάλιστα, ο τούρκος υπουργός αναφέρει: «Χαιρετισμούς στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί: Διευρύναμε την περιοχή έρευνας και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα για να περιλαμβάνει και τις περιοχής ερευνών των εθνικών μας πλοίων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!