Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Νέα Navtex και νέος πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν μέχρι το… «Οχι»
[Protagon]: Νέα Navtex και νέος πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν μέχρι το… «Οχι»

[Protagon]: Νέα Navtex και νέος πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν μέχρι το… «Οχι»

Είναι πια μια ρουτίνα, ρουτίνα τρόμου αλλά ρουτίνα: η Τουρκία εκδίδει και ανανεώνει παράνομες Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο στην Ανατ. Μεσόγειο, η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex και πάει λέγοντας.

Σε κάθε περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ελλάδας.

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, η Αγκυρα ανανέωσε τη Navtex για τον πλου του τουρκικού σεισμογραφικού στα νότια του Καστελόριζου ως τις 27 Οκτωβρίου (έληγε κανονικά σήμερα Πέμπτη), έτσι η ελληνική πλευρά απάντησε με δική της «δέσμευση» του χώρου.

Από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex για περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο –είναι μια τυπική πλην όμως απαραίτητη διαδικασία.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!