Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Το NATO αναζητεί νέο ΓΓ, μια δύσκολη… θηλυκή εξίσωση
[Protagon]: Το NATO αναζητεί νέο ΓΓ, μια δύσκολη… θηλυκή εξίσωση

[Protagon]: Το NATO αναζητεί νέο ΓΓ, μια δύσκολη… θηλυκή εξίσωση

Μία ιδιότυπη προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει στις τάξεις του ΝΑΤΟ περίπου ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αισίως θα κλείσει οκταετία στο ύπατο αξίωμα.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, επτά και πλέον δεκαετίες από την ίδρυση της, ίσως χρειαστεί να στείλει ένα μήνυμα πού θα δείξει ότι το κατά τον Εμανουέλ Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ είναι ακόμη υπολογίσιμο.

Αυτό το μήνυμα μπορεί να είναι διπλό, αφενός με τον ορισμό μίας γυναίκας για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας στη θέση της γενικής γραμματέως και, αφετέρου, την επιλογή ενός προσώπου από την Ανατολική Ευρώπη, ένα έμμεσο αλλά ισχυρό μήνυμα προς την πλευρά της Μόσχας.

Υπάρχουν ήδη, όπως σημειώνει το Politico , τρία πρόσωπα που θα μπορούσαν να συνδυάσουν αυτές τις ιδιότητες. Είναι η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, πρώην πρόεδρος της Κροατίας, η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας και η νυν πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ.

Η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έχει εντυπωσιακό βιογραφικό: ήταν από το 2015 έως το 2020 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κροατίας, ενώ έχει εμπειρία από το ΝΑΤΟ, καθώς από το 2011 στο 2014 ήταν βοηθός γενική γραμματέας για θέματα δημόσιας διπλωματίας – επίσης η πρώτη γυναίκα που καταλάμβανε αυτή τη θέση στη Συμμαχία.

Έχει θητεύσει ακόμα σε κυβερνητικές θέσεις στην Κροατία, μεταξύ τους και το υπουργείο Εξωτερικών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!