Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η NASA επέλεξε την περιοχή της Σελήνης όπου θα ψάξει για νερό
[Protagon]: Η NASA επέλεξε την περιοχή της Σελήνης όπου θα ψάξει για νερό

[Protagon]: Η NASA επέλεξε την περιοχή της Σελήνης όπου θα ψάξει για νερό

Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε την περιοχή της Σελήνης όπου θα στείλει το 2023 έναν ρομποτικό εξερευνητή αναζήτησης νερού. Εχει διαπιστωθεί ότι στον νότιο πόλο του φυσικού δορυφόρου μας υπάρχουν αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Αντίστοιχα αποθέματα έχουν βρεθεί και στον Αρη. Αρχικός στόχος των διαστημικών υπηρεσιών είναι να εντοπισθούν σε Σελήνη και Αρη τα σημεία όπου υπάρχει παγωμένο νερό και έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση. Σε δεύτερη φάση, θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του νερού, ώστε ένα μέρος του να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση στις βάσεις που θα κατασκευαστούν σε Σελήνη και Αρη. Επίσης θα γίνει προσπάθεια επεξεργασίας του νερού, ώστε το οξυγόνο του να χρησιμοποιηθεί για την παροχή αέρα στις βάσεις, αλλά και ως πυραυλικό καύσιμο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC , το ρόβερ, που ονομάζεται VIPER, θα προσσεληνωθεί σε μια άκρη του κρατήρα Nobile, που έχει διάμετρο 73 χλμ. Ο κρατήρας βρίσκεται στον νότιο πόλο της Σελήνης και ένα μεγάλο μέρος του παραμένει σχεδόν σε μόνιμη σκιά από τον Ηλιο, παρέχοντας συνθήκες φιλικές για τη διατήρηση νερού σε παγωμένη μορφή.

Η αποστολή VIPER αποτελεί μέρος του προγράμματος Artemis της NASA, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, αλλά και η κατασκευή μιας βάσης. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή είναι προγραμματισμένη για το 2024 και στο πλήρωμα θα συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα, η οποία είναι και αυτή που για συμβολικούς λόγους θα βγει πρώτη από τη σεληνάκατο, ως η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!