Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μπορεί να «κινδυνεύσουν ζωές» στην Ευρώπη από τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο;
[Protagon]: Μπορεί να «κινδυνεύσουν ζωές» στην Ευρώπη από τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο;

[Protagon]: Μπορεί να «κινδυνεύσουν ζωές» στην Ευρώπη από τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο;

Το πολιτικό σκέλος του θέματος ερμηνεύεται από τον τόπο όπου έγιναν οι δηλώσεις: η επίσκεψη του προεδρικού συμβούλου Εϊμος Χόχσταϊν στο Κίεβο αναδεικνύει τους φόβους των Αμερικανών τόσο για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όσο και για την ασφάλεια της ίδιας της Ουκρανίας. Το κοινωνικό σκέλος ερμηνεύεται από την ουσία των δηλώσεων του αμερικανού αξιωματούχου: τον εφετινό χειμώνα οι Ευρωπαίοι θα κρυώσουν και ίσως υπάρξουν και θύματα, αφού «παίζονται ζωές στην Ευρώπη» λόγω των ενεργειακών προβλημάτων.

Και ποια ακριβώς είναι αυτά τα ενεργειακά προβλήματα;

Η Ευρώπη εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο με χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και έχοντας απέναντί της τους Ρώσους που απειλούν με μειωμένη προσφορά σε μία περιοχή πάγιας ζήτησης. Κατά τον Χόχσταϊν, η Ρωσία έχει συμβάλει και στη διαμόρφωση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, σε αυτό δηλαδή που αποκαλεί κρίση φυσικού αερίου. «Εάν έχετε έναν πραγματικά κρύο χειμώνα, έως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ίσως εξαντλήσετε τα αποθέματά σας. Και επ’ αυτού προβληματίζομαι» είπε στους Financial Times το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Οι φόβοι μας, είπε ο Χόχσταϊν, δεν αφορούν μόνο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, «κάποια γεωπολιτικά παίγνια», αλλά την πραγματικότητα: «Διακυβεύονται ζωές».

Ο Χόχσταϊν είναι βετεράνος της αμερικανικής διοίκησης σε θέματα ενεργειακής ασφαλείας καθώς έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Οσον αφορά την παρούσα διοίκηση Μπάιντεν, ο Χόχσταϊν διορίστηκε τον περασμένο μήνα στο υπουργείο Εξωτερικών σε πόστο ανάλογο, μάλιστα με συγκεκριμένη εντολή να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι από την επικείμενη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!