Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μπορεί να αναγεννηθεί η Αμερική αν φύγει ο Τραμπ;
[Protagon]: Μπορεί να αναγεννηθεί η Αμερική αν φύγει ο Τραμπ;

[Protagon]: Μπορεί να αναγεννηθεί η Αμερική αν φύγει ο Τραμπ;

Ο Πολ Μπέρμαν θεωρείται ένας από τους αμερικανούς διανοουμένους που έχουν μελετήσει σε βάθος τον ολοκληρωτισμό και στην πολυμορφία του. Για τις συγκλονιστικές ημέρες που ζουν οι αμερικανικοί δρόμοι μετά τον φόνο του Φλόιντ, ο Μπέρμαν αποφαίνεται ρητώς: «Η βία δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της κοινωνικής διάλυσης μέσα στην οποία ζει ένα τμήμα των ΗΠΑ». Αυτή βέβαια είναι κουβέντα που σηκώνει εξήγηση. Τι δίνει, φυσικά, μιλώντας με ανοιχτά χαρτιά στη συνδρομητική Repubblica.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής» λέει ο 71χρονος Μπέρμαν. «Πανδημία κορονοϊού, ύφεση, φυλετική ανισότητα. Και ένας διχαστικός πρόεδρος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ». Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό. «Ολα αυτά οδηγούν σε κοινωνική κατάρρευση. Προσωπικά δεν ξέρω αν θα απελπιστώ ή αν θα είμαι αισιόδοξος» εξομολογείται στη συντάκτρια της ιταλικής εφημερίδας που τηλεφώνησε στο σπίτι του, στο Μπρούκλιν.

Η Ιταλίδα τον πέτυχε σε στιγμή ευφορίας, διότι μόλις είχε περάσει η διαδήλωση κάτω από το παράθυρό του. «Α! Ηταν μεγάλη διαδήλωση, μεγάλη ειρηνική πορεία. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά και φώναζαν συνθήματα για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Στους δρόμους, λέει, αντανακλάται η κοινωνική αποσύνθεση, οι δρόμοι είναι «ο καθρέφτης μίας διαιρεμένης Αμερικής». Δύο αντιθετικά παραδείγματα: «Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και καταστροφές. Σε κάποιες άλλες οι αστυνομικοί συμπορεύτηκαν με τα παιδιά, απαιτώντας και αυτοί απονομή δικαιοσύνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!