Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μπορέλ: Βελτίωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχία για το εσωτερικό της Τουρκίας
[Protagon]: Μπορέλ: Βελτίωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχία για το εσωτερικό της Τουρκίας

[Protagon]: Μπορέλ: Βελτίωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχία για το εσωτερικό της Τουρκίας

Τα ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ έθιξε ο ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, όσον αφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για βελτίωση στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν «ανησυχητικές αποφάσεις» στο εσωτερικό της χώρας.

«Με τους υπουργούς της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη συνολική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, έχουμε δει πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό, ιδίως την καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – nomen est omen (ενν. συμβολικό το όνομα)- που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Είχα μια μακρά συνομιλία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου συζητήσαμε αυτά τα θέματα και το Κυπριακό, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο» σημείωσε στο μπλογκ του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται «ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες χαιρέτισαν την έκθεση που παρουσίασα ως Ύπατος Εκπρόσωπος μαζί με την Επιτροπή ως τη σωστή βάση για τα συμπεράσματά τους και συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας πρόσφατα, πρέπει να στοχεύουμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης, τη μετανάστευση συν άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!