Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Το Μπάκιγχαμ είχε αυτοεξαιρεθεί από νόμο που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις
[Protagon]: Το Μπάκιγχαμ είχε αυτοεξαιρεθεί από νόμο που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις

[Protagon]: Το Μπάκιγχαμ είχε αυτοεξαιρεθεί από νόμο που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνείτο να απασχολήσει σε θέσεις γραφείου ή ανώτερες θέσεις «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 και εξασφάλιζε την εξαίρεσή του από τους νόμους κατά των διακρίσεων, αποκάλυψε η εφημερίδα The Guardian την Πέμπτη.

Η εφημερίδα ερευνούσε την διαδικασία της βασιλικής συγκατάθεσης –σύμφωνα με την οποία ο βρετανός μονάρχης πρέπει να δώσει την έγκρισή του για κάθε νόμο που αφορά τις προνομίες ή τα συμφέροντά του, πριν συζητηθεί στο κοινοβούλιο – όταν ανακάλυψε ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε διαπραγματευθεί ρήτρες που εξαιρούσαν την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και τον οίκο της από τον νόμο που ψηφίσθηκε το 1968 κατά των διακρίσεων.

Σε μνημόνιο που βρίσκεται στα εθνικά αρχεία, υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει πώς ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της βασίλισσας, ο λόρδος Τράιον, του είχε δηλώσει ότι το παλάτι δεν απασχολεί άτομα που προέρχονται από εθνικές μειονότητες σε θέσεις γραφείου.

Ο λόρδος Τράιον είχε πει ότι το παλάτι θα δώσει την έγκρισή του στο νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων με βάση τη φυλή, αν προβλεφθούν εξαιρέσεις αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για το διπλωματικό σώμα, το οποίο μπορούσε να απορρίψει μία υποψηφιότητα εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν ήταν κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η πρόσληψη «εγχρώμων σε θέσεις υπηρετικού προσωπικού» αντίθετα επιτρεπόταν, αναφέρεται στο σημείωμα. Ακόμη σήμερα, η βασίλισσα και ο βασιλικός οίκος εξαιρούνται από τον νόμο αυτόν περί διακρίσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!