Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο Μπάιντεν κέρδισε οριστικά και την Αριζόνα
[Protagon]: Ο Μπάιντεν κέρδισε οριστικά και την Αριζόνα

[Protagon]: Ο Μπάιντεν κέρδισε οριστικά και την Αριζόνα

Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει σημασία πια, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια σχεδόν όλων των ξένων ηγετών, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί τα πάντα –και το εκλογικό αποτέλεσμα– έχει σημασία: εννέα ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι ο Μπάιντεν επικράτησε σε ακόμα μια πολιτεία-κλειδί, την Αριζόνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Edison Research και πλέον μοιάζει ολοένα πιο απίθανο να μπορέσει ο Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα –άλλωστε ως τώρα δεν αμφισβητούσε την εκλογική διαδικασία στην πολιτεία αυτή των δυτικών ΗΠΑ.

Είναι μια ιστορική και εμφατική νίκη για τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Στην Αριζόνα οι Δημοκρατικοί είχαν να κερδίσουν από το 1996 και τον Μπιλ Κλίντον, ενώ για να βρεις άλλη «μπλε» νίκη στη συγκεκριμένη πολιτεία πρέπει να φτάσεις στο μακρινό 1948, όταν ο Χάρι Τρούμαν νίκησε τον Τόμας Ντιούι.

Η νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 290 εκλέκτορες στο σώμα που αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών – πολύ περισσότερες από τις 270 ψήφους που χρειαζόταν. Κερδίζει επίσης καθαρά τη λαϊκή ψήφο, παναμερικανικά, με διαφορά 5,2 εκατομμυρίων, ή 3,4%.

Η ιστορική (αν και οριακή, με περίπου 11.000 ψήφους διαφορά, ποσοστό 0,36%) νίκη των Δημοκρατικών στην Αριζόνα αποδίδεται σε δύο παράγοντες:

– Ο πρώτος είναι η δημογραφική αλλαγή σε αυτήν την παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία, όπου τα τελευταία χρόνια μετεγκαταστάθηκαν πολλές εταιρείες της νέας τεχνολογίας, προσελκύοντας νέους εργαζόμενους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!