Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Μόνο με ειδική συνταγή γιατρού τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία
[Protagon]: Μόνο με ειδική συνταγή γιατρού τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία

[Protagon]: Μόνο με ειδική συνταγή γιατρού τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία

Αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού ή οδοντιάτρου θα χορηγούνται από σήμερα, Τρίτη τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Οπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157), στη συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία.

Μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή, στην οποία πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει και μία ηλεκτρονική.

Οπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πώς «οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο».

Το μέτρο είχε ψηφιστεί πριν από περίπου πέντε μήνες και επρόκειτο να εφαρμοστεί στις 11 Ιουνίου. Ωστόσο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), δηλαδή το σύστημα μέσω του οποίου οι γιατροί θα έπρεπε να γράφουν τις ειδικές συνταγές για τις αντιβιώσεις, δεν ήταν έτοιμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!