Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: «Miss Marx»: Εγινε ταινία η ζωή της άτυχης θυγατέρας του Μαρξ
[Protagon]: «Miss Marx»: Εγινε ταινία η ζωή της άτυχης θυγατέρας του Μαρξ

[Protagon]: «Miss Marx»: Εγινε ταινία η ζωή της άτυχης θυγατέρας του Μαρξ

Το τελευταίο φιλμ της Σουζάνας Νικιαρέλι είναι αφιερωμένο σε μία κοπέλα που διέθετε τόσο ισχυρή προσωπικότητα όσο και συναισθηματικές αδυναμίες, αφορά μια γυναίκα που φεγγοβόλησε στην εποχή της, και μάλιστα παρά την εκτυφλωτική λάμψη του πατέρα της, ωστόσο υπέκυψε «μοιραία» στο ερωτικό πάθος.

Η Ελενορ Μαρξ, κόρη του Καρλ Μαρξ, ήταν άτομο ριζοσπαστικοποιημένο μέσα στη βικτωριανή κοινωνία των ακραίων αντιθέσεων και είχε ανεπτυγμένη ταξική συνείδηση καθώς το προλεταριάτο ζούσε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ηταν επίσης μία ταλαντούχος μεταφράστρια και συγγραφέας και ένας καλός άνθρωπος, με ζεστή καρδιά. Ομως είχε μία μάλλον δύσκολη ζωή, κυρίως από συναισθηματικής πλευράς. Ε, και η Νικιαρέλι το βάρος το έριξε στη ζόρικη ερωτική ζωή της Ελενορ. Το θέμα λοιπόν του φιλμ είναι η σχέση της Ελενορ με τον Εντουαρ Αβελινγκ, τον άντρα που σημάδεψε τον βίο της.

Οι εικόνες ξεκινούν από τον τάφο του Μαρξ, στο Λονδίνο. Εκεί μαζεύονται και μας συστήνονται οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι ο κομμουνισμός είναι για την ιταλίδα δημιουργό ένα ιστορικό ντεκόρ που προσθέτει χρώμα, ίσως και νοσταλγία, παρά ουσία στην υπόθεση. Γρήγορα ο φακός αρχίζει και διηγείται τις αποκαρδιωτικές πλην πιασάρικες για το κοινό εικόνες της ζωής της Ελενορ δίπλα στον Αβελινγκ.

Για τη Repubblica , πάντως, η Ελενορ παρουσιάζεται όπως όλες οι τραγικές ηρωίδες της λογοτεχνίας που «μεταφέρθηκαν» χωρίς την άδεια των δημιουργών τους στο πανί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!