Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μια φιλοδυτική πρόεδρος στο τιμόνι της Μολδαβίας
[Protagon]: Μια φιλοδυτική πρόεδρος στο τιμόνι της Μολδαβίας

[Protagon]: Μια φιλοδυτική πρόεδρος στο τιμόνι της Μολδαβίας

Η πρώην πρωθυπουργός και μέχρι πρότινος επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, που υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα εξασφαλίσει στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε την Κυριακή τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η 48χρονη Σάντου συγκέντρωσε το 56% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψηφοδελτίων. Ο φιλορώσος πρόεδρος Ιγκορ Ντόντον περιορίστηκε στο 43% των ψήφων.

Σε υψηλά επίπεδα, για τα δεδομένα της χώρας, κυμάνθηκε η προσέλευση που ξεπέρασε το 52%, δέκα μονάδες πάνω από τον πρώτο γύρο αναφέρει το Radio Free Europe . Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των αποδήμων, οι οποίοι στήριξαν μαζικά την Σάντου.

Η νέα πρόεδρος είχε διατελέσει πρωθυπουργός για μερικούς μήνες στη θητεία του Ντόντον, πριν απομακρυνθεί από το αξίωμα έπειτα από ψήφο δυσπιστίας του Κοινοβουλίου. Είναι οικονομολόγος που εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα στην πατρίδα της και στην Ουάσινγκτον. Πριν αναλάβει πρωθυπουργός είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας.

Με την εκλογή της έγινε η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην ιστορία της Μολδαβίας.

Πάντως, τα περιθώρια ελιγμών της θα είναι περιορισμένα, ελλείψει ισχυρής στήριξης στο Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι Σοσιαλιστές του Ντόντον. Εκτιμάται όμως ότι η Σάντου θα επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ελπίζοντας να μεταβληθεί η ισορροπία δυνάμεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!