Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Μεταναστευτικό: 1.450 δεν δικαιούνται άσυλο – Αίτημα σε Frontex, Kομισιόν για την επιστροφή τους
[Protagon]: Μεταναστευτικό: 1.450 δεν δικαιούνται άσυλο – Αίτημα σε Frontex, Kομισιόν για την επιστροφή τους

[Protagon]: Μεταναστευτικό: 1.450 δεν δικαιούνται άσυλο – Αίτημα σε Frontex, Kομισιόν για την επιστροφή τους

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα ζητεί να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που βρίσκονται στη Λέσβο και μπήκαν στη χώρα μας από τα απέναντι τουρκικά παράλια, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω.

Το αίτημα χορήγησης ασύλου για τους εν λόγω αλλοδαπούς έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφούν ως παράνομα εισελθόντες στη χώρα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Δέκα μήνες μετά, υπογραμμίζει το υπουργείο, «οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για κορονοϊό στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζει ότι «αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης: πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλιά της με προορισμό τη χώρα μας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!