Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μέρκελ τέλος, η Γερμανία πρέπει να αλλάξει
[Protagon]: Μέρκελ τέλος, η Γερμανία πρέπει να αλλάξει

[Protagon]: Μέρκελ τέλος, η Γερμανία πρέπει να αλλάξει

Οτι ο «μερκελισμός δεν είναι πλέον βιώσιμος» και ότι η Γερμανία καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό της είναι το κύριο συμπέρασμα έρευνας που εκπόνησε το European Council on Foreign Relations (ECFR) σε δώδεκα χώρες της ΕΕ (όχι στην Ελλάδα) όσον αφορά το «τι προσδοκούν οι Ευρωπαίοι από τη Γερμανία», μετά την εκλογική αναμέτρησης της 26ης Σεπτεμβρίου και την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή.

Επειτα από 15 χρόνια στην καγκελαρία, η ουδέτερη και συναινετική στάση της γερμανίδας ηγέτιδας είχε ως αποτέλεσμα (μεταξύ πολλών άλλων) να καταστεί η πατρίδα της στη συνείδηση πολλών Eυρωπαίων (πολιτικών και πολιτών) ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπενθυμίζει σε ανάλυσή του ο Τζον Χένλι, ανταποκριτής του Guardian στην ΕΕ.

Ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη του ECFR στην μετα-Μέρκελ εποχή το Βερολίνο θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την προσέγγισή του. «Η Ανγκελα Μέρκελ κατέληξε να αποτελεί την ενσάρκωση μίας ισχυρής και σταθερής Γερμανίας, που επέλεξε να είναι η κολόνα της Ευρώπης για περισσότερο από μία δεκαετία κρίσεων», είπε στον βρετανό δημοσιογράφο, o Πιοτρ Μπούρας, ένας από τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

«Ομως πλέον ο μερκελισμός δεν είναι βιώσιμος», υπογράμμισε ο πολωνός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός με ειδίκευση στην γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η Μέρκελ μπορεί να διαχειρίστηκε επιδέξια το ευρωπαϊκό στάτους κβο, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη – η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός – απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις, όχι αισθητικές παρεμβάσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!