Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η μεγάλη ανατροπή: Αθώοι οι «δολοφόνοι» του Μάλκολμ Χ
[Protagon]: Η μεγάλη ανατροπή: Αθώοι οι «δολοφόνοι» του  Μάλκολμ Χ

[Protagon]: Η μεγάλη ανατροπή: Αθώοι οι «δολοφόνοι» του Μάλκολμ Χ

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν ξαναγράφει την ιστορία μίας από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της πολυτάραχης δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, αυτής του Μάλκολμ Χ. Και παράλληλα αναδεικνύει έναν καφκικό εφιάλτη που έζησαν για πάνω από μισόν αιώνα δύο αθώοι και οι οικογένειές τους.

Το γραφείο του Σάιρους Βανς του νεότερου –γιου του Σάιρους Βανς, παλαιού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ– ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα αθωωθούν επισήμως οι δύο άνδρες που το 1966 είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία, έναν χρόνο νωρίτερα, του θρυλικού όσο και αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Ο Μάλκολμ Χ (προφέρεται «Εξ») ήταν ο εκπρόσωπος του Εθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που σε μια αντίστροφη θέαση του ρατσισμού στις ΗΠΑ, κήρυττε από την πλευρά της τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών. Αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της οργάνωσης για πάνω από 10 χρόνια, αλλά το 1964 ήρθε σε ρήξη με τα υπόλοιπα μέλη της και αποχώρησε. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1965, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία στο Ονταμπον Μπόλρουμ, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του τρία άτομα. Τρία μέλη του Εθνους του Ισλάμ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του.

Από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο «την ακύρωση της άδικης καταδίκης δύο προσώπων για τον φόνο του Μάλκολμ Χ. Οι άνδρες αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη που τους άξιζε», σχολίασε ο εισαγγελέας μιλώντας στους New York Times.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!