Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο Μακρόν επενδύει στο «έτος Μιτεράν» ενοχλώντας τους Σοσιαλιστές
[Protagon]: Ο Μακρόν επενδύει στο «έτος Μιτεράν» ενοχλώντας τους Σοσιαλιστές

[Protagon]: Ο Μακρόν επενδύει στο «έτος Μιτεράν» ενοχλώντας τους Σοσιαλιστές

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής και πολιτικά πονηρός, πριν ακόμη εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας, όταν εξηγούσε ποια πολιτική παράδοση και ποια φιλοσοφία θα ακολουθούσε στη δική του θητεία.

«Η γραμμή που θέλω να ακολουθήσω είναι αυτή που ονομάζω γκωλική-μιτερανική γραμμή: ανεξαρτησία της Γαλλίας, μια Γαλλία ισχυρή, που κάνει μεταρρυθμίσεις, που είναι αξιόπιστη και ισχυρή στην Ευρώπη», έλεγε στο ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο ως σήμερα, γράφει ο Monde , η ζυγαριά της μνήμης κλίνει υπερβολικά προς τη μία και ελάχιστα προς την άλλη πλευρά. Ο γάλλος πρόεδρος έχει μνημονεύσει τον στρατηγό Ντε Γκώλ περισσότερες φορές από όσες το έχει πράξει για τον εμβληματικό σοσιαλιστή ηγέτη που ηγήθηκε της Γαλλίας από το 1981 ως το 1995. Σε όρους πολιτικού φάσματος η πλάστιγγα έγειρε εμμονικά προς την παραδοσιακή γαλλική Δεξιά αντί στην Κεντροαριστερά που εξέφρασε ο Μιτεράν.

Πέρυσι, βέβαια, το 2020, ήταν η «χρονιά Ντε Γκωλ», κατά την οποία τιμήθηκαν δύο επέτειοι: τα 80 χρόνια από την ιστορική έκκλησή του προς τον γαλλικό λαό για αντίσταση κατά των ναζιστικών στρατευμάτων που μόλις είχαν καταλάβει τη χώρα, αλλά και τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, το 1970.

Φέτος, η «ισορροπία» αποκαθίσταται. Η «χρονιά Μιτεράν» επικεντρώνεται στα 40 χρόνια από την ιστορική νίκη των Σοσιαλιστών το 1981, που χάρισε στον Μιτεράν την πρώτη από τις δύο συνεχόμενες επταετείς θητείες, και στα 25 χρόνια από τον θάνατό του, το 1996.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!