Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Το Λούβρο τιμά τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας
[Protagon]: Το Λούβρο τιμά τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας

[Protagon]: Το Λούβρο τιμά τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας

Πώς είπατε; Επέτειος 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που έφτασε να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Κυρίως ως επανάσταση, στην οποία σύντομα συντάχθηκε ο ευρωπαϊκός ρομαντισμός.

Όχι. Δεν είναι μόνον αυτή η επέτειος φέτος. Κάτι ξεχνάμε. Και οι Γάλλοι – για την ακρίβεια του Μουσείο του Λούβρου – το θυμούνται. Είναι η επέτειος των 200 ετών και από την πρόσκτηση ενός διάσημου αρχαίου αγάλματος στις συλλογές του Λούβρου: της εμβληματικής Αφροδίτης της Μήλου.

Μόλις 24 ημέρες πριν από την επισήμως δεκτή ως εναρκτήρια του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (από τον οθωμανικό ζυγό), την 1η Μαρτίου 1821, η περίφημη μαρμάρινη και ακρωτηριασμένη Αφροδίτη παρουσιαζόταν στα Ηλύσια Πεδία στον γάλλο βασιλέα Λουδοβίκο ΙΗ’. Ως δώρο, από τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη μαρκήσιο Ντε Ριβιέρ.

Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη αρχή για να προϋπαντήσει κάποιος μια έκθεση με την λέξη «διπλωματικός» στην περιγραφή της: «Paris – Athenes. Naissance de la Grece moderne 1675-1919» («Παρίσι – Αθήνα. Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919»). Ομως το Λούβρο, που την διοργανώνει δεν έχει ξεχάσει και αυτή την επέτειο. Που έχει πίσω της μεγάλη ιστορία, ανάλογη με όλες εκείνες που έφεραν πολύτιμες αρχαιότητες στα μεγάλα μουσεία κυρίως της Ευρώπης.

Η Αφροδίτη της Μήλου, φωτογραφισμένη το 1911 από τον διάσημο γάλλο φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά/ Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Για την έκθεση, που φέρεται να αναδεικνύει «τους πολιτικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Γαλλία και τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας ως μέσου άσκησης εξωτερικής πολιτικής», στάλθηκαν στο Παρίσι δεκάδες έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη και Εφορείες Αρχαιοτήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!