Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Λιβύη: Με έξι Μιράζ 2000 θα βομβαρδίζει ο Χαφτάρ!
[Protagon]: Λιβύη: Με έξι Μιράζ 2000 θα βομβαρδίζει ο Χαφτάρ!

[Protagon]: Λιβύη: Με έξι Μιράζ 2000 θα βομβαρδίζει ο Χαφτάρ!

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είναι ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ιθύνων νους της τελευταίας επιχείρησης υποστήριξης του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη. Ο πρίγκιπας-διάδοχος των Εμιράτων έστειλε έξι πολεμικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 σε βάση της Αιγύπτου (στην αιγυπτιολιβυκή μεθόριο) προς ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του «αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα» καθεστώτος της Τρίπολης.

Στα σχετικά δημοσιεύματά τους τα ιταλικά Μέσα, που διατηρούν αμείωτο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την περιοχή, υπογραμμίζουν ότι ο λίβυος στρατάρχης και αντίπαλος του «νομίμου πρωθυπουργού» Φαγιέζ Σαράτζ χρειαζόταν επειγόντως ενισχύσεις, αφού τα έχει βρει σκούρα πολεμώντας τις καθεστωτικές δυνάμεις. Οι πολιτοφυλακές του Σαράτζ «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανακατέλαβαν πόλεις και χωριά» κατά μήκος του παραλιακού δυτικού μετώπου, προς τα σύνορα με την Τυνησία, έτσι η βοήθεια στον Χαφτάρ, όπως αυτή που κατέφθασε ήταν σπουδαία, επειδή αλλάζει άρδην το σκηνικό.

Δύο εκ των αφανών πρωταγωνιστών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Wikipedia)

Η σύρραξη στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής κλιμακώνεται λοιπόν, με τον ρόλο όσων τρίτων εμπλέκονται στην ιστορία να καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Ο πολλαπλασιασμός της ισχύος των δυνάμεων του Χαφτάρ με την προαναφερθείσα αεροπορική ενίσχυσή τους προκαλεί πανικό στην Τουρκία η οποία απειλεί με ανοικτό πόλεμο για να σώσει τον Σαράτζ και την τουρκολιβυκή ψευδοσυμφωνία περί «καθορισμού θαλασσίων ζωνών», εκείνη την προκλητική κίνηση που… εξαφάνισε από τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου την Ανατολική Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!