Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Η κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο είχε καλά και κακά νέα για το υπουργείο Αμυνας
[Protagon]: Η κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο είχε καλά και κακά νέα για το υπουργείο Αμυνας

[Protagon]: Η κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο είχε καλά και κακά νέα για το υπουργείο Αμυνας

Περίοδος εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων από την κρίση του Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτή που διανύουμε για την Αθήνα και ενόψει των νέων εξελίξεων στην περιοχή με το άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων από τους Τούρκους.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπάρχει μία σειρά από ευχάριστα και δυσάρεστα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν.

Στα ευχάριστα, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του.

Η δράση του «Παπανικολή» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υποβρύχια του στόλου και τη βοήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, πρακτικά, έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο στόλος κατάφερε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίσει την Ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκμεταλλεύτηκε τη γεωγραφία (γραμμή Ανατολική Κρήτη – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος).

«Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, οι Τούρκοι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μεταφέρουν δυνάμεις από το ένα θέατρο επιχειρήσεων στο άλλο», γράφει η «Κ».

Εξήχθησαν, ωστόσο, και άλλα συμπεράσματα, τα οποία αξιολογούνται από το ΓΕΕΘΑ και τα συναρμόδια επιτελεία, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, σχετικά με το επίκεντρο της κρίσης, που ήταν η Ανατολική Μεσόγειος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!