Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Κυριακίδη προς AstraZeneca: H ΕΕ έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει
[Protagon]: Κυριακίδη προς AstraZeneca: H ΕΕ έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

[Protagon]: Κυριακίδη προς AstraZeneca: H ΕΕ έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca –με την αδυναμία ή απροθυμία της να παραδώσει τις αναγκαίες παρτίδες εμβολίων κατά του κορονοϊού– τόνισε την Τετάρτη η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη».

Οι δηλώσεις της κυρίας Κυριακίδου έγιναν ενώ μαίνεται η διαμάχη της ΕΕ με την βρετανο-σουηδική φαρμακευτική μετά την γνωστοποίηση από την τελευταία ότι δεν θα παραδώσει ούτε τα μισά από τα 80 εκατ. εμβόλια που αναμενόταν να παραδώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Βέβαια ακόμα η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει καν το συγκεκριμένο εμβόλιο (που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), αλλά η ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παραδώσει περί τα 17 εκατ. δόσεις τον Φεβρουάριο και πιθανότατα άλλα τόσα τον Μάρτιο, έχει προκαλέσει ανατροπές στο πανευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμών –με την Ισπανία και την Τσεχία μάλιστα να ανακοινώνουν αναστολή εμβολιασμών λόγω έλλειψης εμβολίων!

Την ίδια ώρα η Βρετανία που έχει προ πολλού εγκρίνει το εμβόλιο έχει εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού!

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας για να προσθέσεις ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

H κυπρία Επίτροπος υποστήριξε ότι η «άποψη (της ΑstraZeneca) ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Με αυτήν την τελευταία της δήλωση, η κυρία Κυριακίδη αποτύπωσε τη δυσπιστία που υπάρχει για τις εξηγήσεις της AstraZeneca, η οποία επικαλέστηκε προβλήματα στη γραμμή παραγωγής στο Βέλγιο για να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!