Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Τα κινητά σε ρόλο «Big Brother» για τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα
[Protagon]: Τα κινητά σε ρόλο «Big Brother» για τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα

[Protagon]: Τα κινητά σε ρόλο «Big Brother» για τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα

Τα έξυπνα κινητά μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα τοποθεσίας και μαθηματικά μοντέλα και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις προβλέψεις εξάπλωσης της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές, υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα και αφορούν μόνο τα άτομα που έχουν συναινέσει να παρέχεται η πληροφορία θέσης από το κινητό τους τηλέφωνο στο Google Location History και αναλύονται μόνο σε επίπεδο πληθυσμών, αναφέρουν ο Δημήτρης Παρασκευή, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Οι δύο έλληνες ειδικοί ανασκόπησαν την πιο πρόσφατη διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Medical Association (JAMA), στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών του πληθυσμού σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και της ποσοστιαίας μεταβολής στη λειτουργία κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές τοποθεσίες (π.χ. χώρος εργασίας, κατοικία) κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων «μένω σπίτι».

Επίσης εκτιμήθηκε η πιθανή συσχέτιση στη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου σε μια δεδομένη ημέρα και του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων 5, 10 και 15 ημέρες αργότερα.

Η αρχική υπόθεση ήταν ότι στις πολιτείες που βρέθηκε μεγαλύτερη μείωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων στο χώρο εργασίας και καταστήματα και μεγαλύτερη αύξηση στις οικίες, θα παρουσίαζαν βραδύτερο ρυθμό αύξησης στα κρούσματα λίγες ημέρες αργότερα. Υπήρχε δηλαδή πιο εκτενής καραντίνα.

H μελέτη ανέδειξε ότι σε πολιτείες με υψηλότερα ποσοστά αστικού πληθυσμού και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη σχετική μείωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων εκτός της οικίας και μεγαλύτερη αύξηση της λειτουργίας στις οικίες μετά την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τύπου «μένω σπίτι».

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές Πολιτείες σχετίζεται με το ρυθμό εμφάνισης κρουσμάτων σε 5, 10 και 15 ημέρες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό περιοχών με μεγαλύτερο κίνδυνο για ταχύ ρυθμό μετάδοσης νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!