Κυριακή, 18 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Κιμονό, «αυτό που φοριέται» εδώ και αιώνες
[Protagon]: Κιμονό, «αυτό που φοριέται» εδώ και αιώνες

[Protagon]: Κιμονό, «αυτό που φοριέται» εδώ και αιώνες

Στην πινακοθήκη του Γούστερ στη Βρετανία ένα υπέροχο κιμονό με μεγάλα οκτάγωνα μοτίβα σε μια πλούσια γκάμα αποχρώσεων του φλογερού κόκκινου, του τρυφερού πράσινου και του απαλού κίτρινου, μαγεύει το βλέμμα. Το «Worcester Wedding Kimono» με τα στυλιζαρισμένα φύλλα σφενδάμου, εμπνευσμένα από το τοπίο της περιοχής σε διαφορετικές εποχές, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έκθεσης με τίτλο «The Kimono in Print: 300 years of Japanese Design », που αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους συναντιούνται η μόδα και η χαρακτική στην Ιαπωνία, και μπορεί να τη δει κανείς μέχρι τις 2 Μαΐου.

Δεν προοριζόταν όμως για τη συγκεκριμένη έκθεση. Το γαμήλιο κιμονό του Γούστερ, το οποίο ανατέθηκε στο Chiso , από (και για) το Μουσείο Τέχνης του Γούστερ, υποτίθεται ότι θα παρουσιαζόταν σε μια ταυτόχρονη έκθεση σε συνεργασία με το περίφημο εργαστήριο κατασκευής κιμονό, που λειτουργεί στο Κιότο από το 1555.

Τρία κιμονό των ετών 1938, 1913 και 1971, δημιουργίες του εργαστηρίου Chiso που λειτουργεί στο Κιότο από το 1555

Η πανδημία Covid-19 διέκοψε το project, αλλά η ομάδα των επιμελητών του μουσείου προσαρμόστηκε επιδέξια μετατρέποντας την έκθεση «Kimono Couture: The Beauty of Chiso» σε μια διαδικτυακή παρουσίαση της ιστορίας και της κατασκευή των κιμονό. Το τελευταίο τμήμα της online έκθεσης επικεντρώνεται σε αυτό το ένδυμα, το μόνο που ταξίδεψε στο Γούστερ από την Ιαπωνία, γράφει στη Wall Street Journal η Λι Λόρενς, υπεύθυνη για θέματα Ασιατικής και Ισλαμικής Τέχνης στην εφημερίδσ.

Περιτριγυρισμένο από μια σειρά εκθεμάτων -περίπου 60 εκτυπώσεις με ξύλινες σφραγίδες και εικονογραφημένα βιβλία, που προέρχονται κυρίως από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου-, το κιμονό του Γούστερ υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο αυτά τα ενδύματα λειτουργούν σαν καμβάδες που αφηγούνται ιστορίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!