Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Κυκλοφόρησε έπειτα από 170 χρόνια το νέο Cambridge Greek Lexikon
[Protagon]: Κυκλοφόρησε έπειτα από 170 χρόνια το νέο Cambridge Greek Lexikon

[Protagon]: Κυκλοφόρησε έπειτα από 170 χρόνια το νέο Cambridge Greek Lexikon

Ο Οδυσσέας χρειάστηκε 20 χρόνια για να επιστρέψει στην πατρίδα του, από την ημέρα που έφυγε να πολεμήσει τους Τρώες. Τρία χρόνια περισσότερα χρειάστηκαν ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Τζέιμς Ντιγκλ και η ομάδα του για να ξαναγράψουν και να επικαιροποιήσουν το παρωχημένο ελληνικό λεξικό του Κέιμπριτζ, το οποίο είχε να ανανεωθεί από το 1843!

Οι Times αποκαλούν το εγχείρημα «ηρωικό» και δεν έχουν άδικο. Είναι η πρώτη «φρέσκια» ματιά των βρετανών ακαδημαϊκών στην ελληνική γλώσσα εδώ και 170 χρόνια. Και μάλιστα, στη νέα εκδοχή του, οι συγγραφείς δεν ωραιοποιούν τις βρισιές στη μετάφρασή τους, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους στην βικτωριανή εποχή, αλλά τις παραθέτουν με την πραγματική τους σημασία.

Η ιδέα για την ανανέωση του λεξικού ανήκε στον καθηγητή Τζον Τσάντγουικ – ο οποίος έχει πεθάνει.

Οταν ο Ντιγκλ ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής που επέβλεπε το έργο, το 1997, νόμιζε ότι η δουλειά του θα κρατούσε πέντε χρόνια. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι το λεξικό ήταν «πολύ απαρχαιωμένο στην έννοια, τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο» και ότι η ομάδα θα έπρεπε να το γράψει από την αρχή.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Ντιγκλ ασχολήθηκε αποκλειστικά με το λεξικό.

Ετσι προέκυψε το «Cambridge Greek Lexicon» των 1.500 σελίδων, με νέο περιεχόμενο, εμφάνιση και δομή, πολύ πιο φιλική προς τον χρήστη από τις παλιές εκδόσεις του 1843 και τη μικρότερη του 1889.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!