Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η Κεντροαριστερά βγαίνει από το καβούκι της;
[Protagon]: Η Κεντροαριστερά βγαίνει από το καβούκι της;

[Protagon]: Η Κεντροαριστερά βγαίνει από το καβούκι της;

Πριν από μερικά χρόνια τα παραδοσιακά κεντροαριστερά κόμματα σε πολλές χώρες της Δύσης είτε κατέρρεαν ή, στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθούσαν να επουλώσουν τα βαριά τραύματά τους.

Στις ΗΠΑ η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είχε αναδείξει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τις αποτυχίες και τον εφησυχασμό των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούσαν επί δεκαετίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή, σχεδόν αφανίστηκαν, ενώ ακόμη και στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το πιο παλιό από τα κόμματα της χώρας, κατέληξε να εκτελεί χρέη εταίρου στους κεντροδεξιούς συνασπισμούς της Ανγκελα Μέρκελ.

Υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, πως το κατάντημα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς οφειλόταν στο γεγονός πως αποξενώθηκαν από τη βάση τους, από τα μέλη της εργατικής τάξης που κάποτε αποτελούσαν την κύρια πηγή της ισχύος τους, επιλέγοντας να ευθυγραμμιστούν με νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αποδεχόμενα, ουσιαστικά, την συνεπακόλουθη αύξηση των ανισοτήτων.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, όλα τα κεντροαριστερά κόμματα της Δύσης έδιναν την εντύπωση ότι «εκπροσωπούσαν ένα παρηκμασμένο μεταψυχροπολεμικό στάτους κβο που κινδύνευε να σαρωθεί από τους κλυδωνισμούς της παγκοσμιοποίησης και τα σοκ των χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κρίσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών», εξηγεί πολύ εύστοχα σε ανάλυσή του ο Ισάν Θαρόρ της Washington Post .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!