Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γιατί η οδηγία της ΕΕ για τη συμμετοχή γυναικών στις εταιρείες μένει στο συρτάρι;
[Protagon]: Γιατί η οδηγία της ΕΕ για τη συμμετοχή γυναικών στις εταιρείες μένει στο συρτάρι;

[Protagon]: Γιατί η οδηγία της ΕΕ για τη συμμετοχή γυναικών στις εταιρείες μένει στο συρτάρι;

Τα απόνερα του Sofagate, του περιβόητου περιστατικού στην Άγκυρα όπου o Ταγίπ Ερντογάν «εξόρισε» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον καναπέ και όχι σε πολυθρόνα δίπλα του, όπως θα έπρεπε βάσει πρωτοκόλλου, δεν σταματούν στην (προσωρινή;) ψυχρότητα ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο, όπως σημειώνει ο Monde , την παλιά επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρουσία γυναικών σε τουλάχιστον 40% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Μια επιθυμία που, δέκα χρόνια τώρα, μένει απλώς επιθυμία.

Το 2011, η τότε επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, είχε ζητήσει από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να δεσμευτούν για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, τα οποία τότε απαρτίζονταν από άνδρες κατά 86,5%. Ελάχιστες εταιρείες προθυμοποιήθηκαν να συμμορφωθούν, οπότε η προτροπή μετουσιώθηκε σε σχέδιο οδηγίας.

Η Βρετανία όμως εξέφρασε σφοδρή αντίθεση για το περιεχόμενο της οδηγίας, είχε μάλιστα με το πλευρό της και την Ισπανία. Αντιθέτως, η Πολωνία βρέθηκε στο άλλο άκρο. Μπροστά στο ενδεχόμενο του μπλοκαρίσματος, η οδηγία μπήκε στο περιθώριο το 2014.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα μετά το Brexit και οι «27» δεν κατάφεραν να συμβιβαστούν πάνω σε αυτό το θέμα. Η τελευταία συζήτηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2019, σε συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!