Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γιατί αυτή η αλληλεγγύη στην «άλλη Αμερική»;
[Protagon]: Γιατί αυτή η αλληλεγγύη στην «άλλη Αμερική»;

[Protagon]: Γιατί αυτή η αλληλεγγύη στην «άλλη Αμερική»;

Την περίοδο της διοίκησης Τραμπ οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή στροφή στις διεθνείς σχέσεις τους, με ένα επικίνδυνο «τετ α κε» το οποίο έγινε αντιληπτό από τη διεθνή διπλωματία σαν ολισθηρή επιστροφή στην εσωστρέφεια. Πρόκειται για γεγονός πιστοποιούμενο από διάφορα επεισόδια, τα οποία τάραξαν τις παραδοσιακές σχέσεις της Αμερικής τόσο με τους φίλους και συμμάχους της όσο και με τους ανταγωνιστές της, και σε πολλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, το προεδρικό ύφος που συνοδεύει τις ασυνάρτητες πολιτικές του Λευκού Οίκου ενέπνευσε λαϊκιστές και ακροδεξιούς ηγέτες σε πολλές χώρες, σε βαθμό που γεννήθηκε και ο νεολογισμός «τραμπισμός» με σκοπό να δηλωθεί το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και το έλλειμμα στρατηγικής περισσότερο, παρά η συντηρητική ρεπουμπλικανική ιδεολογία.

Παρά ταύτα, ο μαγνητισμός των ΗΠΑ ούτε στην εποχή του Τραμπ έσβησε.

Η ελκτική δύναμη των ΗΠΑ είναι μεγάλη, για τους Δυτικούς τουλάχιστον, και αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση των διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε διάφορες μεγαλουπόλεις εκτός ΗΠΑ ύστερα από τον φόνο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυφύλακα.

Η Washington Post, επισημαίνοντας τα παραπάνω, επιμένει ότι ο κόσμος της Ευρώπης πιστεύει πάντα στην «καλή Αμερική», έχοντας κατά νου εκείνο το ασύλληπτο σε οικονομική ισχύ και πολιτική εξωστρέφεια μέγεθος που τον βοήθησε να ορθοποδήσει μετά τον καταστρεπτικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρει ακόμη και έναν καινούργιο «ατλαντισμό» που ενώνει όλους τους πολίτες των δυτικών δημοκρατιών με τους Αμερικανούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!