Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η Γερμανία βγαίνει τώρα στο γεωστρατηγικό ξέφωτο
[Protagon]: Η Γερμανία βγαίνει τώρα στο γεωστρατηγικό ξέφωτο

[Protagon]: Η Γερμανία βγαίνει τώρα στο γεωστρατηγικό ξέφωτο

Ποιος δεν το ξέρει; Η Γερμανία δεν το κρύβει ότι έχει γερμανικές φιλοδοξίες κάτω από την ευρωπαϊκή τουαλέτα της (ή το ευρωπαϊκό κοστούμι της, αν προτιμάτε). Σε ένα άλφα επίπεδο ισχύος, το πείραμα του ευρώ έχει ήδη αποδείξει τις στοχεύσεις της, παρά το γεγονός ότι η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά ούτε καν αμφισβητήθηκε.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει διατυμπανίσει τη θέση ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ελέγξουμε το πεπρωμένο μας, ο χρόνος στον οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε σε άλλους έχει παρέλθει». Και, φυσικά, τα παραπάνω λόγια της καγκελαρίου σηματοδοτούν την επιθυμία απογαλακτισμού της Γερμανίας, ως έθνους, από τη μεταπολεμική τροφό της (μα, συγχρόνως, και άγρυπνο επιτηρητή της), την αμερικανική υπερδύναμη. Ξεκάθαρη, λοιπόν, η πρόθεση.

Και σε ό,τι αφορά τον τρόπο, η Ευρώπη είναι το όχημα του επιδιωκόμενου απογαλακτισμού. Είναι το «ένδυμα», όπως παρατηρεί η Repubblica, το οποίο η Γερμανία «πάντα φορούσε» ώστε «να επιβεβαιώνει και να νομιμοποιεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Αν και το ιταλικό Μέσο δεν αναλύει το «πάντα» που έγραψε για τον γερμανικό φιλοευρωπαϊσμό, ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να ανατρέξει σε ιστορικά φαινόμενα πέραν των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και του Μπίσμαρκ. Αρκούν. Αυτήν την, ας πούμε, ευρωπαϊκή τακτική της «η Γερμανία θα τη συνεχίσει και θα την επαυξήσει».

Αν και ο στρατός της είναι απολύτως ελεγχόμενη υπόθεση, αν και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν και η όποια ισχύς της δεν μπορεί να επεκταθεί στη σφαίρα της γεωπολιτικής χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις που κάθε φορά θέτουν ex officio οι ΗΠΑ, οι φιλοδοξίες του Βερολίνου δεν κρύβονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!