Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η Γερμανία της Μέρκελ βγαίνει από τον κορονοϊό πιο δυνατή
[Protagon]: Η Γερμανία της Μέρκελ βγαίνει από τον κορονοϊό πιο δυνατή

[Protagon]: Η Γερμανία της Μέρκελ βγαίνει από τον κορονοϊό πιο δυνατή

Είναι γεγονός ότι η οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία, για να σταθεί ως παγκόσμια δύναμη αυτόνομα, χωρίς τον ανυψωτικό μηχανισμό του ευρωπαϊκού νομισματικού οικοδομήματος με το δεδομένο συναλλαγματικό βάρος, πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το στάτους ισχύος του κόσμου και να ανατρέψει τις παγιωμένες μεταπολεμικές ισορροπίες (στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ας πούμε, ή σε ό,τι αφορά τη στρατοπέδευση Αμερικανών στο έδαφός της). Πράγμα όμως αδύνατον, καθώς η άνθηση της οικονομίας της δεν αρκεί από μόνη της για τέτοια κοσμογονικά αποτελέσματα.

Ομως είναι επίσης γεγονός ότι δίχως τη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει και Ευρωπαϊκή Ενωση με παγκόσμιο κύρος: τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας δεν αρκούν και αυτά από μόνα τους (και, υπό συνθήκες, ίσως δεν αρκεί καν η μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Θέλοντας να τονίσει ακριβώς αυτό το στοιχείο της αλληλοσυμπλήρωσης των δύο κορυφαίων κρατών της Ευρώπης, η ιταλική Corriere della Sera βλέπει στις πρόσφατες κινήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης κυρίως, την ενεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα και χαίρεται.

Η γερμανική προεδρία της Ενωσης αρχίζει σήμερα 1 Ιουλίου με τους καλύτερους οιωνούς, αφού υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προθέσεις. Επειδή οι αποφάσεις της Μέρκελ (από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν) θα κρατήσουν ζωντανά τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την κορονοϊκή ύφεση, χωρίς να προκληθούν δομικού χαρακτήρα και ανεξέλεγκτες εσωτερικές τριβές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!