Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια
[Protagon]: Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια

[Protagon]: Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνώρισε, για πρώτη φορά, ότι η χώρα διέπραξε «γενοκτονία» σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον.

Ιστορικοί λένε ότι κάπου 65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και τουλάχιστον 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια αποκαλείτο Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884-1915).

Η Deutsche Kolonialgesellschaft für Südwest-Afrika ήταν ουσιαστικά δημιούργημα του εμβληματικού Οτο φον Μπίσμαρκ, καγκελαρίου της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, o οποίος επιθυμούσε να αναχαιτίσει -και να αντιστρέψει- τον κυρίαρχο βρετανικό ιμπεριαλισμό στην Αφρική. Ομως στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Μπίσμαρκ είχε παραιτηθεί από την καγκελαρία και την πλήρη εξουσία είχε αναλάβει ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’, η εξέγερση των τοπικών φυλών οδήγησε σε μαζικές σφαγές.

«Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την επίτευξη «συμφωνίας» με τη Νιαμέ, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της χώρας, πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!