Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: «Γεράκια» του «σκληρού ευρώ» σαμποτάρουν τη Λαγκάρντ
[Protagon]: «Γεράκια» του «σκληρού ευρώ» σαμποτάρουν τη Λαγκάρντ

[Protagon]: «Γεράκια» του «σκληρού ευρώ» σαμποτάρουν τη Λαγκάρντ

Την εκτίμηση ότι τα «γεράκια» μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αφήσουν την πρόεδρό της, την Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς επόπτευση κάνει η ιταλική Corriere della Sera σκαλίζοντας λίγο το παρασκήνιο της ευρωτραπεζιτικής συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης .

Βέβαια, τα «γεράκια» γεράκια είναι, δεν έχουν κάποια εθνικότητα, και έτσι δεν αναφέρεται καμία τέτοια στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, ωστόσο γνωστό είναι ότι αυτά τα αρπαχτικά αρέσκονται να πετούν στις κορυφές του Μέλανος Δρυμού ο οποίος τυγχάνει γερμανικότατος – βρίσκεται πλησίον των γαλλικών συνόρων μεν, ωστόσο είναι βεριτάμπλ γερμανικός.

Και μια που μιλάμε για μεγάλα ύψη, οι Ιταλοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις ανεπιθύμητες παρενέργειες από την ανατίμηση του ευρώ. Η αύξηση της αξίας του ευρωνομίσματος από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα είναι 9,7% έναντι του δολαρίου και 9,2% έναντι όλων των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων. Μα, ύφεση δεν έφερε ο κορονοϊός; Ε, πώς γίνεται εμείς μέσα στην ύφεση να αυξάνουμε την αξία του νομίσματός μας;

Δεν επιβραδύνουμε, έτσι, την παραγωγική δραστηριότητά μας, αφού καθιστούμε τα εξαγόμενα προϊόντα μας ακόμη ακριβότερα; Δεν ωθούμε την οικονομία προς τον αποπληθωρισμό καθώς μειώνουμε το κόστος των εισαγωγών που δεχόμαστε; Μάλιστα.

Οι Ιταλοί παρατηρούν ότι αυτά τα άλματα του ευρώ δεν είναι καινούργια υπόθεση. Πηγαίνουν πίσω, στον Ιανουάριο του 2018, όταν το ευρώ είχε αυξηθεί έναντι του δολαρίου 18% και η ισοτιμία του είχε φθάσει στα 1,23 δολάρια, για να θυμηθούν τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε απερίφραστα δηλώσει ότι η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι μόνιμη «πηγή αβεβαιότητας». Και μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού το ευρώ, όντως, είχε μπει σε τροχιά συναλλαγματικής πτώσης –«μακράς» λένε οι Ιταλοί-, περί το 14% έναντι του δολαρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!