Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γεωπολιτική: Αγριεύει ο σινοαμερικανικός πόλεμος του κορονοϊού
[Protagon]: Γεωπολιτική: Αγριεύει ο σινοαμερικανικός πόλεμος του κορονοϊού

[Protagon]: Γεωπολιτική: Αγριεύει ο σινοαμερικανικός πόλεμος του κορονοϊού

Οτι διανύουμε εποχή σινοαμερικανικών «πολεμικών ανακοινωθέντων» είναι σίγουρο. Το θέμα είναι για τι είδους πόλεμο μιλάμε. Μόνο «εμπορικό»; Πρόκειται για τον Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αιώνα; Ή μήπως θα έχουμε και θερμά επεισόδια;

Ως γνωστόν, ΗΠΑ και Κίνα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για την προέλευση του ιού που γονάτισε υγειονομικά συστήματα και εθνικές οικονομίες, στη Δύση κυρίως. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ο κορονοϊός παρήχθη σε εργαστήριο της Γουχάν, στον τόπο δηλαδή που υπήρξε κοιτίδα της πανδημίας, ενώ οι Κινέζοι εξαπέλυσαν ακόμη και την κατηγορία ότι οι ΗΠΑ έστειλαν τον ιό στην Κίνα μέσω στρατεύματος το οποίο είχε φιλοξενηθεί στη Γουχάν για ένα διεθνές στρατιωτικό μίτινγκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι τον πλανήτη απειλεί «το λάθος» της Κίνας, το μεγάλο λάθος, αυτό που οδήγησε στην πανδημία, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι υπάρχουν «σημαντικά στοιχεία» όσον αφορά την εμπλοκή του περιβόητου εργαστηρίου της Γουχάν στην υπόθεση.

Τα παραπάνω σημαίνουν ένα πράγμα μόνο, ότι η κατάσταση της αντιπαλότητας έχει παροξυνθεί, ακόμη και αν ερμηνεύσουμε ως περίπου αναγκαστικές τις δηλώσεις της Ρεπουμπλικανικής διοίκησης μέσα στο τρέχον προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Η δεδομένη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας -η οποία «απλώς» επιδεινώθηκε από την πανδημία- είναι η έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, δηλώνουν αμερικανοί αναλυτές με εμπειρία στα διπλωματικά παίγνια, ενώ από την άλλη πλευρά της Γης ένα κινεζικό think tank πηγαίνει παραπέρα, μιλώντας για επικίνδυνη κατάσταση, η οποία ενδέχεται να καταλήξει ακόμη και σε «ένοπλη αντιπαράθεση». Ο τρίτος πόλος, η Ευρώπη, επιχειρεί να διευθετήσει το θέμα με διπλωματικές κινήσεις μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ρίχνοντας την ιδέα του διεθνούς ελέγχου με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών που γέννησαν τον εξαιρετικά μεταδοτικό και φονικό ιό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!