Κυριακή, 18 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γαλλία: Καταδικάστηκε η φαρμακευτική Servier για το σκάνδαλο Mediator
[Protagon]: Γαλλία: Καταδικάστηκε η φαρμακευτική Servier για το σκάνδαλο Mediator

[Protagon]: Γαλλία: Καταδικάστηκε η φαρμακευτική Servier για το σκάνδαλο Mediator

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Servier κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Παρισιού για διακεκριμένη απάτη, για ανθρωποκτονίες και βλάβες εξ αμελείας και καταδικάσθηκε σε καταβολή προστίμου 2,7 εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση Mediator , ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά σκάνδαλα στην Γαλλία.

«Παρά την γνώση για την ύπαρξη κινδύνων εδώ και παρά πολλά χρόνια, δεν έλαβαν ποτέ τα μέτρα που επιβάλλονταν και με το τρόπο αυτόν εξαπάτησαν» τους καταναλωτές του Mediator, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το χάπι Mediator κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά συνταγογραφήθηκε για την καταστολή της όρεξης, προκειμένου να βοηθήσει να χάσουν οι λήπτες του βάρος. Συνταγογραφήθηκε σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γαλλία επί 33 χρόνια, από την έναρξη της κυκλοφορίας του μέχρι την απόσυρσή του τον Νοέμβριο του 2009.

Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους, κατά κάποιες έρευνες ή 500 κατά το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία απαλλάχθηκε μόνο από την κατηγορία της αισχροκέρδειας.

Η Ιρέν Φρασόν μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Ηταν η γιατρός που το 2007, πρώτη εντόπισε τη σύνδεση του Mediator με τους θανάτους ασθενών της – REUTERS/Benoit Tessier

Ο υποδιευθυντής Ζαν-Φιλίπ Σετά, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας και στενός συνεργάτης του Ζακ Σερβιέ, που πέθανε το 2014, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!